Tak tahle přednáška pořádaná Klubem zdraví 26. listopadu, byla skutečně pro každého. Pokud si někdo myslí, že se jej exekuce nemůže týkat, protože si z principu nepůjčuje, je na omylu. Zástupkyně občanské poradny Bc. Eva Krčková uváděla příklady případů, se kterými se na ně obracejí lidé, kteří se cítí být podvedeni. Jedná se např. o objednávky „výhodných“ telekomunikačních služeb podepsaných na ulici, výhodné změny dodavatele elektřiny podepsané mezi dveřmi bytu, lživé informace různých dealerů a dokonce falšování objednávky tam, kde byl dealer odmítnut a řada dalších nepoctivých praktik.

Základní doporučovaná pravidla:

  1. Jestli si půjčovat, tak po zralé úvaze (případně poradě) a pouze na životně důležité věci, např. bydlení (dovolená, nový televizor atd. nejsou životně důležité věci).
  2. Vážit si vlastního podpisu. Nepodepisovat nic na ulici ani žádné rychlé objednávky na předváděčkách apod.
  3. Zásadní věci jako změna dodavatele elektřiny nebo objednávku telekomunikačních služeb nerozhodovat na počkání.
  4. Pokud dostanu výzvu k zaplacení nebo jakékoliv oznámení, že někde něco dlužím, i když si myslím, že se jedná o neoprávněný požadavek, tak věc řešit. Řešením není hrát mrtvého brouka.
  5. Pokud si s něčím nejsem jistý, tak se mohu zeptat v Občanské poradně v Třebíči, ul. Přerovského 126/6.

Po přednášce následovala ještě bouřlivá diskuse o konkrétních případech, se kterými se posluchači ve svém životě setkali. Kromě řady praktických rad si účastníci přednášky odnesli i reklamní tašky poradny, propisovačky aj. pěkné dárky.