07rec_tvarohove-knedlicky

7. Tvarohové knedlíčky (pro tři osoby)

Suroviny: 1 měkký tvaroh (raději v kostce než ve vaničce, protože je hustší), 1 vajíčko, špetka soli, 5 vrchovatých lžic dětské krupičky, ovoce a šlehačka na ozdobení.

Postup: Všechny suroviny dobře promícháme. Ze vzniklého těsta utvoříme menší  kulaté knedlíčky. Vkládáme je do vroucí vody a asi tři minuty povaříme. Poznáme, že jsou hotové, podle toho, že vyplavou na povrch vroucí vody. Vytáhneme je, dáme do mísy a pak je rozdělíme na talíře. Každou porci posypeme hodně ovocem. Velmi vhodné jsou jahody, borůvky, maliny, banány, hrušky, na kostečky nakrájené meruňky (viz fotografie) nebo jakékoliv jiné ovoce. Můžeme použít čerstvé i mražené. Nakonec ovoce posypeme lehce práškovým cukrem a ozdobíme šlehačkou. Místo šlehačky je možné použít  zakysanou smetanu, případně stačí i jogurt.

06rec_spagetyspetrzelkouacesnekem

6. Špagety s petrželkou a česnekem

Na pánvi osmahneme na oleji drobně nakrájený větší svazek naťové petržele , po chvíli přidáme namačkaný česnek  (třeba 12 stroužků na sáček špaget). Krátce ještě podusíme. Pak osolíme, můžeme přidat i trochu koření vegety. Zvlášť uvaříme sáček špaget, které po uvaření slijeme. Do mísy dáme uvařené špagety, osmahnutou zeleninu a několik kapek olivového oleje. Dobře promícháme. To je vše – výborný pokrm můžeme servírovat. Jíme s čerstvou zeleninou.
Varianty – na pánvi můžeme osmahnout i jinou zeleninu, např. drobně nasekaný špenát, další postup je stejný.

5. Jablečná bábovka

Suroviny: 4 celá vejce, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku mléka, 3/4 hrnku oleje, 2 hrnky nahrubo nastrouhaných sladkých jablek, 1 hrnek nasekaných ořechů, 2 hrnky hladké mouky, 1 prášek do pečiva
Postup: Celá vejce našleháme s cukrem, pak přimícháme všechny ostatní suroviny, vše dobře promícháme a těsto dáme do vymazané a moukou vysypané formy. Dáme péci do trouby. Pečeme při mírné teplotě asi 1 hodinu.

4. Kompotové řezy

Suroviny: 1 láhev kompotu včetně šťávy (0,7) – vhodné jsou švestky, ryngle, hrušky i jiné kompoty; 20 dkg cukru,3 vajíčka, 1 dcl oleje, 30 dkg polohrubé mouky, 2 lžičky jedlé sody, 10 dkg vlašských ořechů, citron a práškový cukr na polevu
Postup: Kompot, cukr, vejce a olej rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme 2 lžičky sody a 10 dkg ořechů nahrubo nakrájených. Vše dobře promícháme a natřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Upečeme.
Na upečený zchladlý plát natřeme citronovou polevu.
Řezy jsou vláčné a jemné. Dobře se krájí. Citronová poleva jim dává příjemně nakyslou chuť. Recept je jednoduchý, dobře se na něj využijí domácí kompoty.
Poleva: Umícháme šťávu z 1 citronu, 30 dkg práškového cukru, 3 lžíce vařící vody. Natřeme na plát těsta.

3. Rychlé květákové karbenátky

Suroviny: 50 dkg polohrubé mouky, 1 velký květák, 2 hrstky strouhanky, sůl, majoránka, 5 vajíček, strouhánka na balení karbenátků,  olej na smažení
Postup: Uvaříme jeden větší květák, rozdělený na růžičky, doměkka v mírně osolené vodě. Po uvaření vodu slijeme. Květák nahrubo rozmačkáme pomocí žďuchadla na brambory (necháme tam drobné kousky květáku). Dáme ho do mísy, přidáme strouhánku, mouku a vajíčka. Směs osolíme a přidáme majoránku. Dobře promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou nebo rozředíme vývarem z květáku tak, aby hmota měla hustotu takovou, aby z ní bylo možné tvořit karbenátky. Každý karbenátek obalíme ze všech stran ve strouhance a smažíme na oleji.
Karbenátky jsou velmi rychlé, jednoduché a chutné. Hodí se k vařeným bramborám a zelenině. (viz přiložené foto)

2. Rýže s fazolemi po indiánsku

Potřeby: 1 kg rýže pairboled, 50 dkg tmavých fazolí (červených), 1 větší rajský protlak, 2 cibule, 15 stroužků česneku, sůl, olej, majoránka, kari, 5 bobkových listů
Postup: V hrnci uvaříme fazole, které jsme den předem namočili, s bobkovým listem doměkka.  V jiném hrnci uvaříme rýži, okořeněnou kari a osolenou. Fazole (už bez bobkového listu) po změknutí smícháme. Na pánvi osmažíme na oleji jemně nakrájenou cibuli do zlatova. Přidáme rajský protlak, namačkaný česnek, sůl, koření podle chuti a chvilku dusíme – asi 5 minut. Nakonec tuto směs přimícháme do rýže a fazolí. Podáváme zdobené zeleninou, čerstvou i sterilovanou.

1.  Ovocný salát s kokosem

Suroviny: 4 banány, 3 jablka, 3 pomeranče, strouhaný kokos
Postup: Ovoce nakrájíme na kostky, promícháme společně s kokosem. Servírujeme do misek. Nepřislazujeme. Je to zdravé, jednoduché a moc dobré.