101127_p_zazraky-na-taliri

V sobotu odpoledne 27. listopadu 2010 se v Adventním domě uskutečnila přednáška s názvem Zázraky na talíři. Lektorka zdravého životního stylu Alena Vognarová v ní nejprve pohovořila o některých podstatných vlastnostech sacharidů. Dále představila jednotlivé druhy potravin zvláště z rodiny obilovin (pšenice, žito, ječmen, oves, rýže, pohanka, jáhly, kukuřice, amarant) a jejich vhodné používání v jídelníčku i s ohledem na míru jejich mletí, broušení a jiného zpracování. Přednáška byla doprovázena názornými ukázkami jednotlivých produktů, jak se s nimi můžeme setkat v obchodech. Každá z uvedených potravin má své specifické složení a tím i vlastnosti v oblasti léčby některých civilizačních chorob, ale i z hlediska kvalitní komplexní stravy. Alena Vognarová také upozornila na některá scestná tvrzení, která se šíří ve společnosti ve „jménu zdraví“, ale jejichž původcem jsou jednoznačně tržní zájmy ať již producentů anebo distributorů potravin.